Zerdeçal (Curcuma longa), zencefilgiller ailesinden sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitki cinsidir. Hint safranı olarak da bilinir. Anavatanı Güney Asya'dır.
Diğer isimleri zerdeçöp , safran kökü, sarıboya, zerdeçav, hint safranıdır. Başta Pakistan, Hindistan, Çin ve Bangladeş olmak üzere Asya’nın tropik bölgelerde yetişir. Bitkinin toprak altındaki ana kökleri yumurta veya armut şeklindedir. Yan kökleri ise parmak şeklindedir. Rizomların üst yüzü sarımsı, iç yüzü ise sarı renklidir. Acımsı bir tadı vardır. Ancak yararları saymakla bitmez. Bir çok tedavi yönteminde etkili rol oynamaktadır. Saymakla bitmeyen ancak bizim sayabildiğimiz zerdaçalın faydaları şöyledir :
- Zerdeçalın enfeksiyon etkisi :
- Zerdeçal solunum yollarına iyi gelmektedir :
- Zerdaçal KANSERE iyi gelir :
- Zerdeçal Alzheimer hastalığına iyi gelir :
Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır?
İnce kıyılmış zerdeçal kökü veya tozundan yarım kahve kaşığı(1,5-3g) demliğe konur ve üzerine 300-500ml kaynar su ilave edilerek 8-10 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir. ( Hazır satılan zerdeçal çayı da vardır haberiniz olsun)
0 yorum:
Yorum Gönder