Zerdaçal nedir ? Zerdaçalın faydaları nelerdir?

Zerdeçal (Curcuma longa), zencefilgiller ailesinden sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitki cinsidir. Hint safranı olarak da bilinir. Anavatanı Güney Asya'dır.
Diğer isimleri zerdeçöp , safran kökü, sarıboya, zerdeçav, hint safranıdır. Başta Pakistan, Hindistan, Çin ve Bangladeş olmak üzere Asya’nın tropik bölgelerde yetişir. Bitkinin toprak altındaki ana kökleri yumurta veya armut şeklindedir. Yan kökleri ise parmak şeklindedir. Rizomların üst yüzü sarımsı, iç yüzü ise sarı renklidir. Acımsı bir tadı vardır. Ancak yararları saymakla bitmez. Bir çok tedavi yönteminde etkili rol oynamaktadır. Saymakla bitmeyen ancak bizim sayabildiğimiz zerdaçalın faydaları şöyledir :

  • Zerdeçalın enfeksiyon etkisi : 
Yapılan araştırmaların sonunda zerdeçalın lekotiren,prostoglandin,tümör,nekroze edici faktör ve interlokin-12 gibi iltihap oluşturan maddelerin ortaya çıkışını geciktirerek hafiflettiğini göstermiştir.
  • Zerdeçal solunum yollarına iyi gelmektedir :
Antienflamatuar ve antioksidan etkileri ile üst solunum yolları,astım ,bronşit ve sinüzite çok iyi gelir. Astım hastalarınında kullandığı bu bitki astım hastalarının tedavisinde etkin rol oynadığı söylenmektedir.
  • Zerdaçal KANSERE iyi gelir :
Kanser hastalarının çok fazla rağbet gösterdiği çerdaçal bitkisi kanserden korunmayı ve kanserlerde tedavi edici olarak kullanılmaktadır.
  • Zerdeçal Alzheimer hastalığına iyi gelir :
Antioksidan ve antienflamatuar etkisi ile Alzheimer hastalığına gidişi engeller. Ayrıca beta amiloit plakalarının gelişimini yavaşlattığını göstermiştir.

Aşağıda Zerdaçal bitkisinin fotoğraflarını görebilirsiniz.



Zerdaçal bitkisini aktarlarda sağ resimde gördüğünüz haliyle temin edebilirsiniz. 

Kullanımı: Zerdaçalı yemeklerde ve çorbalar kullanarak yararlanabilirsiniz. Yemeklere 2 tatlı kaşığı atarak çorbalara ise tabağınıza çorbanızın tadını değiştirmeyecek şekilde atarak kullanabilirsiniz.İsterseniz çayını da yapabilirsiniz.


Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır?


İnce kıyılmış zerdeçal kökü veya tozundan yarım kahve kaşığı(1,5-3g) demliğe konur ve üzerine 300-500ml kaynar su ilave edilerek 8-10 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir. ( Hazır satılan zerdeçal çayı da vardır haberiniz olsun)

0 yorum: